zaterdag 27 augustus 2011

Snelle pasta 3: Spaghetti met gegrilde groentjes en kruidenroom

Snelle en toch gezonde kost voor op een weekavond, zo heb ik het graag. Terwijl de groentjes garen in de oven, kan je de pasta koken en het eenvoudige sausje maken.


Dit heb je nodig voor 2 grote of 4 kleine porties:
  • 1 broccoli
  • 2 jonge worteltjes
  • 1 gele paprika
  • 100 g erwtjes (vers/diepvries)
  • 2 lente-uitjes
  • 200 g volkoren spaghetti
  • 250 ml sojaroom (of gewone room... ik gebruikte Alpro Soja Cuisine light)
  • 2 eetlepels verse, fijngehakte basilicum
  • 2 eetlepels verse, fijngehakte bieslook
  • 1/2 koffielepel maïszetmeel
  • 1/2 koffielepel paprikapoeder
  • Vers gemalen zwarte peper, zeezout, nootmuskaat
  • Olijfolie

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180° C. Maak broccoli, wortelen en paprika schoon en snijd ze respectievelijk in roosjes, staafjes en reepjes. Doe ze in een ovenschotel, kruid met peper & zout en besprenkel met een olijfolie. Zet alvast een kwartier in de oven. 




Breng intussen water aan de kook voor de pasta. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Na een kwartier schep je de groenten even om en voeg je de nog bevroren of verse erwtjes toe. Zet nog 10 minuten terug in de oven, waarvan de laatste 5 op de grillstand.


Maak ondertussen het roomsausje. Meng room met de verse kruiden, paprikapoeder en maïszetmeel. Breng aan de kook tot de saus wat ingedikt is en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.


Meng de spaghetti onder de groentjes, dresseer op borden en werk af met toefjes kruidenroom en fijngehakte lente-ui.



Nog meer snelle pasta's:

En iets minder snelle pasta's:

dinsdag 23 augustus 2011

Slaatje van rodekool en Granny Smith

Een tijdje geleden kreeg ik een halve rodekool cadeau van zuslief. Rodekool en appel zijn een superduo in de winter, waarom dan ook niet in de zomer, dacht ik dan... In een slaatje misschien? Rode coleslaw had ik al eens geprobeerd. Ik deed er deze keer wel wat currypoeder bij en rozijntjes, of "zozijntjes" zoals mijn nichtje dat zo sappig kan zeggen. Sappig is dit slaatje anders ook! Ideaal als bijgerechtje of als onderdeel van een maaltijdsalade, zo bleek.


Dit heb je nodig voor 4 bijgerechtjes:

  • 300g rodekool (zonder buitenste bladeren en te dikke nerven)
  • 1 Granny Smith
  • 1 groot handvol rozijntjes
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 4 eetlepels frambozenazijn
  • 1 eetlepel currypoeder of wat meer
  • Een beetje citroensap
  • Een mespuntje kaneel

Zo maak je het:
Hak de rodekool in dunne reepjes. Was de appel en schil hem eventueel (deed ik niet) en snijd in stukjes. Sprenkel wat citroensap over de appel zodat die niet bruin wordt. Meng met de rest van de ingrediënten en laat een uurtje rusten in de koelkast.




Ik at het als maaltijdsalade met wat verse kropsla, olijfolie, zwarte peper en fijngesnipperde bieslook. En feta, ja! Met een lekker knapperig stuk stokbrood erbij... Dat smaakte!


woensdag 17 augustus 2011

Mexicaanse veggieburgers

Toen ik dit recept van veggie.num.num op m'n blogroll voorbij zag komen, was ik meteen verkocht! Ik kocht bij een volgend supermarktbezoek dan ook snel een blik rode bonen. Dat stond daar nu al een tijdje naar mij te staren met zo'n blik van: ga je nu eindelijk die mexiburgers eens uitproberen? Ik luisterde, maar had ondertussen nog altijd geen quinoa in huis. Geen nood, met een mengeling van couscous en polenta ter vervanging werkte het ook. Maar goed ook, want naast de elvendertig soorten pasta, rijst en andere zetmeelproducten is er momenteel echt geen plaats meer voor nog een extra doos quinoa! 


Jalapeno's groeien niet bepaald in deze streken, behalve misschien in de bakjes nacho's van de cinema, dus deed ik het met een puntpaprika en wat cayennepeper. Uiteindelijk heb ik toch nog vrij veel ingrediënten van het recept aangepast, as usual. Koriander bijvoorbeeld, helemaal geen fan van. (Uitspraken over zeepsop en Dreft zal ik hier maar achterwege laten uit respect voor de korianderliefhebbers!) Ik liet het dan maar gewoon weg en gebruikte extra kruidenzout en een beetje ketchup voor meer smaak.


Dit heb je nodig voor 4 grote of een 6-tal kleine burgers:
  • 1 blik rode bonen (400 g)
  • 1/2 cup couscous (onbereid)
  • 1/4 cup polenta (onbereid)
  • 1 à 2 koffielepels komijnzaadjes (ik had geen gemalen komijn, maar alles gaat toch de cutter in...)
  • 2 koffielepels paprikapoeder
  • 1 rode, zoete puntpaprika
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 à 2 eetlepels ketchup (Heinz!)
  • (Kruiden)zout
  • Olijfolie


Zo maak je ze:
Giet de bonen af, spoel ze goed met koud water en laat uitlekken. Meng de couscous, polenta, komijnzaadjes, paprikapoeder en cayennepeper. Zet dan een antikleefpan op een middelmatig vuur en rooster hier de droge ingrediënten in tot er een heerlijke geur ontstaat en ze net niet bruin beginnen te zien. Verwijder dan ook het steeltje en de zaadlijsten van de puntpaprika. Snijd deze in grove stukken.


Haal je keukenrobot (cutter) boven en hak de bonen zeer fijn samen met de puntpaprika. Voeg daar de droge, geroosterde ingrediënten geleidelijk aan toe tot je een soort van gehakt krijgt. Haal het uit de keukenrobot. Ik vond het dan wel wat moeilijk bewerkbaar en voegde een beetje water (1/4 cup) toe. Meng er de ketchup onder en kruid met zout. Maak er met je handen kleine of grote burgers van.


Zet dan een pan met een klein bodempje olijfolie op een vrij hoog vuur. Bak de burgers goudbruin langs beide zijden. Klaar!


Maak er een complete maaltijd van met bijvoorbeeld:
  • 1 pak gorditas (nieuw bij Colruyt! gewone tortilla's lukken ook wel... of een broodje)
  • 1/2 ijsbergsla, in fijne reepjes
  • 1 rijpe tomaat (ontpit), in blokjes
  • 1 potje guacamolesalsa van 1 avocado
  • 1 blokje cheddar, in dunne sneetjes (met dunschiller bijvoorbeeld)

Zo doe je dat:
Verwarm de gorditas. Beleg de helft met ijsbergsla, de andere helft met guacamole. Snijd een mexiburger in 2 stukken en leg op de sla. Werk af met wat cheddar en blokjes tomaat:


Toevouwen en smullen maar:

maandag 15 augustus 2011

Volkoren vanillecakejes met chocoladeschilfers (vegan)

Nog eens een recept uit "Vegan Cupcakes Take Over The World" gemaakt. Na deze bijzonder geslaagde chocoladecakejes, wilde ik ook eens de vanillecakejes uitproberen. Ik gebruikte wel volkorenbloem i.p.v. gewone en agavesiroop in plaats van suiker, voor extra gezonde gebakjes. Met nog wat chocolade- en amandelschilfers pimpte ik ze helemaal naar mijn smaak.


Dit heb je nodig voor een 12-tal cakejes:
  • 1 cup sojamelk (ik gebruikte sojamelk met vanillesmaak van Provamel, heel erg geschikt hiervoor)
  • 1 koffielepel appelazijn
  • 1 en 1/4 cup (volkoren-)bloem
  • 2 eetlepels maïszetmeel
  • 3/4 koffielepel bakpoeder
  • 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat (baking soda)
  • 1/4 koffielepel zout
  • 1/2 cup margarine 
  • 1/2 cup agavenectar (of 3/4 cup suiker)
  • 1 à 2 koffielepels vanille-extract
  • Ongeveer 50 g fondant chocolade
  • Een klein handjevol amandelschilfers

Zo maak je ze:
Verwarm eerste de oven voor op 175° C en volg dan deze eenvoudige stappen:
1: Voeg de azijn bij de sojamelk en roer/klop goed tot je een dikkere massa krijgt en zet opzij.
2: Zeef de bloem en meng met het maïszetmeel, bakpoeder, bicarbonaat en zout.
3: Laat de margarine een beetje smelten (zeker niet bruinen!) en meng er de agavenectar en het vanille-extract onder, met een elektrische klopper.

Voeg dan één voor één stappen 1, 2 en 3 samen en meng goed. (Ik gebruikte hiervoor elektrisch klopper op lage stand.) Hak dan de chocolade in fijne schilfers en meng voorzichtig onder het beslag met een spatel. Vul er je vormpjes voor 2/3 mee en strooi er eventueel wat amandelschilfers over. Bak de cakejes ongeveer 18 minuten goudbruin. Laat even afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.





Ideaal als supersnel ontbijt met een lekker kopje Earl Grey thee...


zaterdag 13 augustus 2011

Tofuspiesjes

Vandaag is het Nationale Veggie BBQ-dag. Dat kan ik niet aan mij laten voorbij gaan. Deze spiesjes maakte ik een tijdje geleden al, uiteraard wel gewoon binnen op de grillpan... Zucht... Ooit, op een mooie (zomer-)dag zal ik ook een prachtige tuin hebben...


Spiesje dus. Als je de tofu voldoende laat uitlekken, met wat gewicht erop bijvoorbeeld, is deze zeker stevig genoeg om een sateetje mee te maken. Met een lekkere, oosters getinte marinade erbij werd het een perfecte zomermaaltijd. 


Dit heb je nodig (4-tal spiesjes):
  • 1 blok tofu
  • 4 satéprikkers
  • 2 eetlepels rode currypasta
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel olie, naar keuze
  • 1 rode ui

Zo maak je het:
Laat de tofu minstens een half uur uitlekken, in een vergiet, op een schone vaatdoek, ... alleszins met gewicht erop. Stook intussen alvast een vuurtje en bereid de marinade voor door de currypasta, sojasaus en olie te mengen. Maak dan de ui schoon en snijd in 8 stukken. Haal de "rokken" (zo heette dat toch in de lessen Bio?!) uit elkaar. Snijd dan de tofu in gelijke kubusjes. Steek afwisselend stukjes ui en blokjes tofu op een prikker, doe het wel voorzichtig. Besmeer de spiesjes ten slotte met de marinade met behulp van een borsteltje. Laat even intrekken. Je kan dit zo perfect op voorhand klaarzetten voor je BBQ-gasten arriveren. 




Wrijf je grillpan (of BBQ-rooster) lichtjes in met olie en zet op een middelmatig vuur. Bak de spiesjes kort langs alle kanten tot ze mooi bruin zien.


Ik serveerde dit met lekkere, gestoofde boontjes met sjalot in een rolletje van geroosterde courgette. Deze laatste kan je ook perfect op de BBQ grillen!


zondag 7 augustus 2011

Bruschetta met feta

Toen ik dit gerechtje uitprobeerde, dacht ik: lekker, verfrissend, eens iets anders. Een traditionele Italiaanse mamma slaat wellicht eerder een vluchtig kruisteken bij het lezen van dit "bruschetta" recept, want dat bestaat helemaal niet met feta, oh dio! Voor de meer authentieke versie met tomaat en basilicum, neem hier een kijkje... Grieks, Italiaans... Het zal er alleszins beter weer zijn dan hier!


Dit heb je nodig voor 2 voorgerechtjes:

  • 2 dikke sneden (meergranen-)brood van een dagje oud
  • 1 teentje look
  • 1/4 komkommer
  • 1/2 rijpe tomaat
  • 1/2 eetlepel verse, groene kruiden (bieslook of dragon of platte peterselie of ...)
  • 1/2 citroen (het sap ervan)
  • 50 g feta
  • 10-tal gemarineerde, zwarte olijven
  • 30-tal rozijntjes 
  • 1 eetlepel goeie olijfolie
  • Zwarte peper en zout van de molen

Zo maak je het:
Snijd hele dunne schijfje van de gewassen komkommer. Ik deed het met een dunschiller, maar als je een mandoline hebt, nog beter! Het hoeven geen perfecte rondjes te zijn, dit is rustiek eten! Kruid de komkommerschijfjes met peper en zout en doe er het citroensap bij. Laat even intrekken. Hak dan de olijven heel fijn en verbrokkel de feta. Voeg hier de rozijntjes aan toe en 1 eetlepel olijfolie. Zet ook even opzij.





Ontpit dan de rijpe tomaat en snijd ze in fijne reepjes en hak je verse kruiden fijn. Rooster daarna het brood goudbruin (onder de grill, in een grillpan of gewoon in de toaster). Snijd het teentje in 2 en wrijf het over je geroosterde broodjes. Als je brood echt heel hard geroosterd is, kan je er altijd wat extra olijfolie over sprenkelen. Schik er meteen een laagje komkommerschijfjes op, vervolgens een paar eetlepels feta-olijf-rozijn. Werk af met een paar reepjes tomaat en wat verse kruiden. Serveer meteen zodat het broodje nog een beetje warm en krokant blijft!



Tip: Leg er nog een extra sneetje geroosterd brood op en je hebt de perfecte lunch!

maandag 1 augustus 2011

Tallore Méli-Mélo

In plaats van de gebruikelijke receptjesposts, deze keer gewoon een paar gerechtjes die ik onlangs op mijn bolletjestafelkleed serveerde. Misschien niet interessant genoeg om een volledig artikel aan te wijden, maar toch lekker genoeg om even te vermelden.


En oh ja, het is intussen exact 1 jaar geleden dat ik met Tallore begon. Een kleine 100 receptjes, 9 volgers (komaan nummer 10!) en een paar duizend pageviews later wil ik toch nog wat blijven doorbloggen. Aan zij die trouw of sporadisch meelezen, alvast een dikke merci!


Om zaterdag of zondag goed te starten: zomerroerei  


Gebaseerd op de Scrambled Eggs, uit Plat préféré 2 van Jeroen Meus. Het allereerste recept in het boek en ik begon er al meteen van te watertanden. Wat lente-uitjes, kerstomaatjes en een paar eitjes en het weekend kan niet meer stuk!






Hapje dat altijd smaakt: nacho's & guacamolesalsa met lente-ui en bieslook


Eigenlijk gewoon dit recept met wat extra tomaat en verse bieslook en lente-ui in plaats van rode ui.






De geur van vers gebakken brood in huis: zelfgemaakte olijfbroodjes en ciabatta


Schaam op mij, met een pak all-in ciabattabloem uit de supermarkt en dat laten kneden door de broodbakmachine. Ik had wat deeg over van de ciabatta en deed er wat fijngehakte zwarte olijven in en wat verse rozemarijn. Instant lekkere geur in huis...


Opgelet, bak je olijfbroodjes wel niet in papieren muffinvormpjes zoals ik deed, je krijgt ze er nooit meer uit! :) Een ingevette vorm lijkt me een beter idee...






Wat je zelf doet, doe je beter: simpel slaatje met zelf gemarineerde Quorn


Akkoord, je kan ook gewoon voorgemarineerde Quorn kopen in de winkel. Maar onder bovenstaand motto deed ik het eens zelf met paprikapoeder, cayennepeper, dragon, bieslook, oregano, peper, zout en olijfolie. Even krokant bakken in olijfolie en een restje marinade en serveren met een lekker slaatje.






De extra gezonde toer op: vegan chocoladekoekjes


Gebaseerd op het recept van Chocolate Cut-Out Cookies uit Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar van Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero. Ik gebruikte agave nectar i.p.v. suiker, Alpro Soja B&B i.p.v. olie en volkorenmeel i.p.v. gewone bloem. De koekjes waren wel lekker en zacht, maar ik heb ze liever toch wat knapperiger.