dinsdag 29 juli 2014

Mexicaanse wraps uit de oven

Nog eens een recyclagereceptje. Mijn versie van chili sin carne con veel groentjes maak ik geregeld en in grote hoeveelheid. Een tijdje geleden deed ik het eens zonder courgette en verse tomaat, maar met 1 groot blik tomatenstukjes en een halve bokaal mais in de plaats. Misschien zelfs nog lekkerder dan de originele versie!

Zo heb ik altijd wel een portie in de diepvries staan. Meestal eet ik dat met rijst, maar je kan er bijvoorbeeld ook tortilla's mee vullen. Beetje tofureepjes of -gehakt erbij, wat kaas enzo erover, de oven in en je hebt in no time een hartverwarmende maaltijd op tafel. Maak er nog een slaatje en wat guacamole bij, zet een potje zure room op tafel en je hebt een Mexicaanse fiesta!



Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • Een halve portie Chili sin carne
  • 4 maistortilla's
  • 1 bakje tofureepjes (ik gebruikte die van Alpro)
  • Geraspte cheddar (of vegan cheddar)
  • Oregano
  • Olijfolie
  • Naar smaak wat blokjes verse tomaat, rode ui, zwarte olijven, jalapenos..

Zin in een stevigere maaltijd: voeg een bakje vegetarisch gehakt toe aan de chili. Laat dan wel de tofureepjes weg. Dit vind ik het lekkerste op de markt en vind je bij Delhaize.

Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 200° C.

Doe een beetje olijfolie in een ovenbestendige schaal. Vul de tortilla's met enkele eetlepels chili, wat tofureepjes en een klein beetje kaas. Rol ze dicht. Strooi er kaas over, verse tomatenblokjes, fijngesnipperde rode uit, olijven in rondjes, wat jalapenos, een beetje oregano ...


Zet ongeveer 20 min in de hete oven. (Als je chili nog koud was, misschien toch iets langer) Smakelijk!

donderdag 24 juli 2014

Lauwe couscoussalade

En heerlijk zomers gerecht vond ik dit. Taboulé-stijl. Als maaltijdsalade of als bijgerecht bij een bbq. Het overschotje was ook nog lekker de dag nadien, dan heb je koude couscoussalade!



Dit heb je nodig voor 2 personen als hoofdgerecht:
  • 120g couscous (ik gebruikte volkoren)
  • 2 handjes sperziebonen
  • 12-tal kerstomaten
  • 1/2 courgette
  • 1 gele paprika
  • 1/2 kleine rode ui
  • 2-3 eetlepels rozijntjes (ik gebruikte gele)
  • 2-3 eetlepels geschaafde amandel
  • 2 eetlepels fijngehakte verse munt
  • 1/2 koffielepel ras-el-hanout
  • Grof zeezout
  • 1 kleine citroen/limoen
  • Olijfolie
Zo maak je het:

Zet kokend water op het vuur met wat zout. Kook er gedurende ongeveer 8 minuten de boontjes in gaar. Spoel ze kort onder koud water.
Rooster intussen alvast de amandelschilfers en zet daarna opzij. 
Hak de paprika en de courgette in grove stukken en gaar ze in olijfolie, in de oven of in de wok bijvoorbeeld. Kruid met zout en een beetje ras-el-hanout
Ondertussen kan je de ui alvast heel fijn hakken en ik ging ook eens met het mes door de rozijntjes. Snijd de kerstomaatjes ook in kwartjes.
Ten slotte maak je nog de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Neem een grote kom, doe er de couscous in en meng er de boontjes, courgette & paprika, ui, kerstomaten, rozijntjes en geroosterde amandelen onder en meng goed. Breng op smaak met grof zeezout, ras-el-hanout, een scheutje olijfolie en het citroensap. Voeg als laatste de fijngehakte verse munt toe.

Smakelijk!

maandag 14 juli 2014

Gevulde pastaschelpen "alla puttanesca"

De inspiratie voor dit recept komt van de Donderdag Veggiedag website. Elke donderdag vind je er een nieuw recept. Dit recept van gevulde pastaschelpen stond al een hele tijd op mijn Pinterest to do lijst te blinken, dus begon in er onlangs maar eens aan. Aubergine had ik niet in huis, dus ik deed het met wortel en selder. Ik wou er ook wel een tomatensausje bij, dus ik kwam bij volgende aangepaste versie uit. Een echte klassieke "puttanesca" is het nu ook weer niet. Deze dame kan je alles over the real deal vertellen.



Dit heb je nodig voor 2 grote voorgerechten:
  • 125g pastaschelpen (+/-18 stuks)
  • 1 rode ui
  • 1 teentje look
  • 1 wortel
  • 1 stengel witte selder
  • 12-tal kerstomaten
  • 12-tal zwarte olijven
  • 2 koffielepels kappertjes (op azijn, uitgelekt)
  • 1 pak passata (500g)
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Grof zeezout
  • Oregano
  • Chilivlokken

Zo maak je het:

Kook de pastaschelpen volgens de aanwijzingen op de verpakking min een minuutje. Ze gaan straks nog de oven in.

Doe intussen de 'mise-en-place': ui en look fijnhakken, wortel en selder in blokjes, de tomaatjes in kwartjes en de olijven in ringetjes.

Verwarm je oven voor op 200° C.


Zet een grote sauspot op het vuur. Fruit de ui en look in ruime hoeveelheid olijfolie. Voeg alvast de chilivlokken toe naar smaak. Laat daarna de wortel en selder meebakken. Voeg daarna de tomaatjes, olijven en kappertjes toe en ten slotte de 3/4 van de passata. Laat even pruttelen en kruid met oregano en zout. Zet opzij.

Neem een vuurvaste schotel en doe er het restje passata in met een scheutje olijfolie, breng op smaak met zout en oregano. Zo blijven je pastaschelpen niet aan de bodem kleven.




Vul de pastaschelpen met de saus en schik in de ovenschotel. Strooi er de pijnboompitten op en zet gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven, waarvan de laatste 5 minuutjes met grillfunctie zodat de pijnboompitten een mooi kleurtje hebben. Serveer eventueel met wat gemalen Parmezaanse kaas erover of met wat edelgistvlokken. Smakelijk!